10 טיפים לרכישת דירה חדשה מקבלן
בבואכם לרכוש דירה, רכישה שהיא בין היקרות והמשמעותית ביותר בחייו של כל אדם חשוב מכל לבחון את מצב הדירה מבחינה משפטית רצוי לקחת עו"ד מטעמכם שייצג אתכם מול עו"ד הקבלן. על-פי הדין וכללי האתיקה, עורך-הדין של הקבלן איננו רשאי לייצג את שני הצדדים, והוא מייצג את הקבלן בלבד. על כן על הקונה להבטיח שעורך-דין מטעמו יבדוק היטב את החוזה ויבטיח כי יובטחו זכויותיו בכל הקשור לבטוחות שעליו לקבל לכל הכספים שישלם לקבלן, מסירת החזקה במועד (ובמרבית החוזים יש סייגים רבים, ארכות מפליגות והקלות שהקבלן דורש לעצמו), טיב הבנייה, רישום הזכויות על שמו וכו'.
- דבר ראשון יש לבדוק זכויות מקרקעין: יש לוודא כי הקרקע שעליה נבנית הדירה היא בבעלות הקבלן, או שהוא בעל זכות נאותה בה (הסכם פיתוח עם המינהל, חכירה לזמן ארוך, עסקת קומבינציה, יש לוודא כי אין על הקרקע שעבודים ועיקולים ושינתנו מכתבי החרגה במידת הצורך, בטוחות .
- במידה והנכס יהיה רשום בלשכת רשם המקרקעין , יש לבדוק לפי הגוש והחלקה ללכת ללשכת המקרקעין ולהוציא נסח טאבו וללמוד על הנכס ממנו. אם הקרקע בבעלות המינהל יש לבדוק שקיים בידי הקבלן הסכם פיתוח מהוון עם המינהל. כאשר מדובר על עסקת קומבינציה, יש לבדוק האם נרשמה הערת אזהרה לטובת הקבלן ומהם תנאי העסקה ומומלץ לבקש לעיין בהסכם הקומבינציה בין הקבלן לבעל הקרקע ולוודא שהדירה שאתם רוכשים לא יועדה לבעל הקרקע אלא לקבלן.
- כמו כן חשוב מאוד לוודא כי בידי הקבלן היתר בנייה מתאים שהוצא על ידי הרשות המקומית על פי חוק. ולבדוק כי יש לקבלן אישור מראש, מנציבות מה הכנסה ומס רכוש, על כך שאין מניעה מצידם לרשום את הזכויות בדירה על שם הרוכשים.
- יש לזכור לא לחתום מהר על זכרון הדברים לפני כן לבדוק בצורה יסודית את כל הפרטים בו כי הוא עלול לקשור אתכם ולצמצם את אפשרות המיקוח שלכם לגביי תנאי החוזה. רצוי לחתימת החוזה להסתייע בעורך דין שלכם שיגיע אתכם ליום החתימה.
- לבדוק מיקומה של הדירה: לאן פונה למגרש החנייה או לכביש , או לחדר המדרגות, האם יבנו עוד בניינים שיחסמו את הנוף של הדירה….
- לבדוק את המפרט הטכני טרם הכניסה לבקש את כל השינויים שאתם דורשים לעשות שלא תצטרכו להשקיע הרבה בשיפורים, האם קיימת חניה והיא תואמת את החניה שאתם רכשתם ולבדוק כי היא אינה נמכרת כמה פעמים גם לדיירים אחרים.
- יש לבדוק לגבי שטח הדירה האם הוא נטו או ברוטו. והאם השטח תואם את המובטח ע"י הקבלן.
- מומלץ שירשמו תנאי תשלום ברורים ומפורטים , הצמדות ומדדים תשומות הבנייה או מדד המחירים לצרכן . וחשוב לפני שתחליטו על הקנייה חשוב לבצע תכנון פיננסי מקיף.
- לוח תשלומים בדרך כלל בהתחלה 10% או -15% ו- 70% או 80% באמצע ובסוף משאירים עוד 10% או 15%.
- לעיתים לאחר שעושים את תכנון הפיננסי המקיף רואים שעלותה האמיתית של הדירה גבוהה משמעותית מהסכום בו נרכשה הדירה לכן יש לקחת בחשבון מלבד מחירה של הדירה גם הוצאות רבות נוספות המוסיפות למחיר. יש לשים לב גם לדרגות מס הרכישה האם זו דירתכם הראשונה או השנייה .
הערה: אין בעצות אלו זה להוות ייעוץ משפטי מומלץ ביותר לפנות לעו"ד טרם ביצוע עסקה במקרקעין.
נגן וידאו